Singel 116

Stichting Kerkchoffs Kunstnijverheid Fonds (KKF) beheert en exploiteert de stijlkamer met unieke wandschilderingen in het pand Singel 116 te Amsterdam (het Huis met de Neuzen). Hiermee verbreedt de stichting haar activiteiten en hoopt daardoor een nieuwe bijdrage aan de kunstnijverheid te leveren.
Het rijksmonument waarin de stijlkamer zich bevindt, kreeg in 1752 zijn huidige uiterlijk. Opmerkelijk is de halsgevel met drie tronies met imponerende neuzen. Het interieur in het pand is minstens zo indrukwekkend. De stijlkamer in het achterhuis op de bel-etage
is werkelijk een klapstuk. Deze kamer uit 1756 bevat namelijk een ensemble van originele beschilderde behangsels, een monumentale witmarmeren schouw met een houten boezem en spiegel, ornamenteel stucwerk en vijf grisailles. De behangsels zijn van de hand van Antonie Elliger (1701-1781) en verbeelden allegorieën van Vroomheid (Pietas), Geloof (Fides), Moederliefde (Caritas divina), Hoop (Spes) en Liefdadigheid (Caritas). De verder ongesigneerde grisailles verbeelden de vijf zintuigen.
De stijlkamer is compleet, in originele staat en door de tijd nauwelijks aangetast. Een dergelijke achttiende-eeuws interieur op zijn oorspronkelijke locatie is tegenwoordig zeldzaam. In Amsterdam zijn er minder dan twintig bekend en in de literatuur wordt die aan het Singel aangeduid als een van de mooiste nog overgebleven voorbeelden uit de tijd.

Nieuwe bestemming
Als product van toegepaste kunst gaat de stijlkamer dienen als hedendaagse setting voor de bevordering van kunstnijverheidsonderzoek. Vanuit die gedachte zal een organisatie die de doelstelling van KKF onderschrijft de ruimte kunnen gebruiken. Daarbij zal in de eerste plaats het maatschappelijk en cultureel rendement voorop staan en niet het financiële. De stijlkamer zal dienen als ontmoetingsplaats van kennis. Een plek waar verzamelaars, onderzoekers, museummedewerkers en handelaren samenkomen en know-how kunnen uitwisselen en overdragen. Kortom, de achttiende-eeuwse stijlkamer als exclusief middelpunt voor hedendaagse activiteiten, waar rondom de authentieke haard gesprekken worden gevoerd over antiek en kunstnijverheid. Een verantwoord gebruik van deze ruimte komt op de eerste plaats. Een batig exploitatieresultaat zal KKF aanwenden voor nieuwe activiteiten.

Gebruikers gezocht
Om dit initiatief tot een succes te maken, zoekt de sichting een huurder voor de ruimte. Deze toekomstige partner beweegt zich bij voorkeur binnen het werkveld van de kunstnijverheid. De stijlkamer kan dienen als kantoorruimte met behoud van identiteit en met respect voor het verleden.

Bezoek
De ruimte is beperkt te bezoeken. Voor de mogelijk voor een bezoek kunt u contact opnemen via de contactpagina op deze website.