Verslag uitgeoefende activiteiten Stichting Kerckhoffs Kunstnijverheidfonds 2022-2023
Inleiding
In het vorige verslag was al aangekondigd dat er in 2022 en 2023 gewerkt zou worden aan een uitvoerig publiciteitsplan en feestelijke opening van de zilverkamer die het resultaat was van de samenwerking tussen het Bonnefantenmuseum (Bonnefanten) te Maastricht, Stichting Bonhomme Tielens (BT) en Stichting KKF.
Het realiseren van de zilverkamer en het totstandkomen van de publicatie van ‘Zilver met Schwung’ was al een kroon op het werk van velen. Voor KKF was het verwezenlijken van dit alles een van de hoofddoelstellingen, omdat enerzijds het Maastrichts zilver in volle glans kon worden getoond en anderzijds een impuls kon worden gegeven in bredere zin.
2022 en 2023 zijn benut om zowel wetenschappelijk als publicitair dit extra glans bij te zetten en er is door KKF toegewerkt naar een internationaal symposium dat gecombineerd kon worden met de feestelijke opening.
Wederom is er in 2022 en 2023 ook niet stil gezeten op andere activiteiten. Zo zijn ook in het project
kunstregistratie in deze jaren een groot aantal pilotprojecten uitgevoerd, door de projectvennootschap Provenance+ BV, waaraan KKF, gezien het maatschappelijke belang, als initiator kennis en ondersteuning heeft kunnen verlenen. Dit is dus geen financiële ondersteuning geweest. Zo is kennis ingebracht wat betreft het registreren van kunstvoorwerpen (waaronder een topcollectie Nederlandse schilderkunst en een Franse collectie Delfts aardewerk die door een toonaangevende kunsthandelaar op de TEFAF zijn aangeboden), maar ook wat betreft de technische ontwikkeling van het ‘labelen’ van kunstvoorwerpen.
Door deze activiteiten zijn er ook contacten ontstaan met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en
Wetenschap (OCW), diverse universitaire instellingen en UNESCO. Naar aanleiding hiervan vinden thans gesprekken plaats met vertegenwoordigers van verschillende Europese lidstaten, in het kader van op handen zijnde regelgeving rondom import en export van kunst.
Activiteiten/bijdragen
- De voorbereidingen rondom de feestelijke opening van de zilverkamer in samenwerking met Bonnefanten en BT. Deze is gecombineerd met de zogenaamde Bonnefanten Free Friday (BFF) die ook in het teken stond van de zilverkamer en heeft plaatsgevonden op 15 september 2023. In dat kader zijn door KKF ook contacten gelegd met een jongere garde voor een paneldiscussie rondom ‘verzamelen’ en ook deskundigen bij elkaar gebracht voor een bijeenkomst à la Tussen Kunst & Kitsch tijdens de BFF. Deze BFF trok circa 800 bezoekers.
- Om zilver en kunstnijverheid in een breder perspectief te krijgen is door KKF een marketing- en publiciteitsprogramma opgesteld. Een onderdeel daarvan was een ontmoeting met André Rieu, om Maastricht, de ‘schwung’ door zijn muziek en het zilver te spiegelen. Hiervan is een videoverslag gemaakt dat terug te zien op diverse media, zo ook op deze pagina van KKF.
- Vanaf 2021 is al gewerkt aan het initiatief van een wetenschappelijk internationaal
symposium rondom Maastrichts zilver: ‘Zilver met schwung: Maastricht gaf haar eigen draai’. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit zou plaatsvinden in 2022 maar uiteindelijk is besloten dit te laten samenvallen met de opening van de zilverkamer. Het symposium is
geheel financieel ondersteund vanuit KKF en helaas waren er geen bijdragen en/of subsidies
van anderen met uitzondering van de sponsoring door Provenance +. Het was gratis
toegankelijk en het kon worden gerealiseerd door de bereidwilligheid van het Bonnefanten
door ruimtes en faciliteiten beschikbaar te stellen. Het symposium is ook benut om banden
aan te halen tussen de internationale verenigingen en andere organisaties van experts en
verzamelaars. Het symposium trok boven verwachting veel deelnemers en gezien de
zaalcapaciteit moest het aantal deelnemers worden beperkt tot 120.
In het kader van het marketing- en publiciteitsplan is van het symposium en de opening,
in opdracht van het KKF, een videoverslag gemaakt. Zie hier ##link## - KKF was de initiator van de schenking aan het Bonnefanten van het zogenaamde ‘driepoottafeltje’, dat prominent in de zilverkamer staat opgesteld om het gebruik van een van de topstukken van het Maastrichts zilver (de driekranen kan) te illustreren.
- De financiële ondersteuning van het jaarboek De Stavelij, jaarlijkse donatie ad € 500, is
gecontinueerd. In het kader van die bijdrage was met de uitgever van De Stavelij overeengekomen dat de naam van Stichting KKF zou worden vermeld, dit met het oog op het bevorderen van de bekendheid en de contacten. Stichting KKF ontving een aantal extra
exemplaren van het jaarboek. Deze zijn gegeven aan (toekomstige) collectioneurs c.q.
personen die hebben bijgedragen aan de activiteiten aan de activiteiten van Stichting KKF. - De kunstregistratie is in een nieuwe fase beland. Naast de gebruikelijke ondersteuning van de KKF als initiator aan Provenance+, is medewerking verleend aan een tweetal initiatieven van de Universiteit van Maastricht en Unesco rondom het voorkomen illegaal verkeer van kunst.
- Diverse aanvragen over het identificeren van merken of voorwerpen zijn behandeld. Met de gegevens vanuit de database van de KKF, kon nadere informatie worden verschaft. Omgekeerd dragen die aanvragen ook bij aan de verdere uitbouw van de database. Deze is voortdurend in bewerking. De ontdekking in 2023 van een chocolade-kannetje van de meester Jan van Gendt gaf een nieuwe inzichten rondom dit specifieke voorwerp, waarover wetenschappelijk nog veel wordt gespeculeerd over de achtergrond van de vormgeving. Wereldwijd zijn er weinig exemplaren bekend.